onsdag 29 maj 2013

Regionstyrelsen bifaller motion om fristad för författare/kulturutövare



Fatima Svanå (FP), ledamot av regionfullmäktige i Region Halland har lämnat en motion där hon föreslår att Region Halland skall utreda att bli en fristadsregion för författare och/eller andra kulturutövare som verkar i länder med beskuren yttrandefrihet.

I motionen skriver Fatima Svanå bland annat: Runt om i världen förföljs författare för att de genom sin gärning upplevs som hoteller misshagliga för olika regimer. De lever helt enkelt under olika typer av hot. Organisationen ICORN (The International Cities of Refuge Network) arbetar för att placera författare under hot i andra länder och under särskilda städers beskydd. Det finns på olik ställen om i världen redan cirka 40 städer som agerar som Fristad.

Sverige har hitintills sju stycken städer. Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Växjö, Uppsala och Sigtuna.

Ingen region har hitintills ansökt att bli fristad men flera regioner stödjer städer inom sina respektive områden. Region Halland skulle bli första region i Sverige. Regionstyrelsen beslöt på onsdagen den 29 maj att föreslå regionfullmäktige att bifalla motionen.

 - Halland är en välmående region sedan många år och om inte vi ska vara med och försvara yttrandefriheten, vem ska då göra det? Sedan 2010 har vi dessutom infört en samverkansmodell inom kulturområdet som gör att vi har alla förutsättningar att som första region bli en fristad för förföljda författare , säger Fatima Svanå (FP).

- När projektet är på plats och vi kan se fördelarna och hur Hallands kulturliv berikas är det dags att börja titta på även andra former av kulturutövning, inte minst inom filmkonsten förekommer nedtystning, förbud och repressalier i diktaturer, menar Fatima Svanå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar